Δελτίο Τύπου Ηλιούπολη 5/4/2019

Ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του μουσείου Εθνικής Αντίστασης, προκειμένου να καταστεί πιο «ελκυστικό» στους πολίτες και να συνδεθεί ταυτόχρονα με εκπαιδευτικές και ποικίλες άλλες δραστηριότητες, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παράταξης «Η Πόλη που θέλω», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ηλιούπολης, Γαβριήλ Αραμπατζή.

«Το μουσείο οφείλει να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, να συνδέεται, να επικοινωνεί και να ανατροφοδοτείται από το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο βρίσκεται και να ενδυναμώνει το αίσθημα της εντοπιότητας ή της ιστορίας που προβάλλει με την έκθεση στοιχείων, όπως η μοναδικότητα του τόπου, της ιστορίας και των κατοίκων της περιοχής του», τονίζει ο Γαβριήλ Αραμπατζής.

Οι κύριες προτάσεις για την αναμόρφωση του μουσείου είναι οι εξής:

1. Να εμπλουτιστεί η υπάρχουσα συλλογή με την προσθήκη νέων εκθεμάτων, π.χ. με την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην Αντίσταση, με την αποδοχή δωρεών αντικειμένων ή υλικού σχετικού με το σκοπό λειτουργίας του.

2. Να δημιουργηθεί στο υπάρχον κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, χώρος σε ξεχωριστή αίθουσα αφιερωμένος στην ιστορία του δήμου της Ηλιούπολης από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας και να ονομαστεί η αίθουσα αυτή μουσείο Ηλιούπολης.

3. Να παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχοντας συνεχή και αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής αλλά και όμορων δήμων, διαφορετικού περιεχομένου για την πρωτοβάθμια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα παρέχεται συνεχής ενημέρωση στα σχολεία για τα αντίστοιχα προγράμματα. Επίσης, θα προστεθούν και προγράμματα και ξεναγήσεις και για ενήλικες. Αυτά θα αφορούν θεματικές ενότητες, όπως:

• Τι είναι ένα μουσείο;
• Μαθήματα τοπικής ιστορίας
• Μαθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης

4. Να προχωρήσει σε άνοιγμα στην τοπική κοινωνία με άλλες δραστηριότητες και σημεία του δήμου, όπως με τα πάρκα και να γίνει το μουσείο σταθμός για μια κυριακάτικη οικογενειακή βόλτα.

5. Να παραχωρηθεί μια μικρή αίθουσα του μουσείου ως μιας μορφής “κυψέλη επικοινωνίας”, όπου θα υπάρχει ο κατάλληλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός με πρόσβαση στο διαδίκτυο και έντυπα προς συμπλήρωση, ώστε ο κάθε δημότης να μπορεί να παίρνει μέρος διατυπώνοντας την άποψη του σε ζητήματα που θα αφορούν γενικότερα θέματα του δήμου.

6. Να δημιουργηθεί κυλικείο – καφέ, ώστε το μουσείο να παραμένει ανοιχτό πολλές ώρες για το κοινό. Να γίνει τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων.

7. Να φιλοξενεί το μουσείο παράλληλα περιοδικές εκθέσεις και άλλων μουσείων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με συλλογές διαφορετικού περιεχομένου.

8. Να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχες εκδόσεις για την προβολή του μουσείου και των συλλογών του.

9. Να αναδιαμορφωθεί η τρέχουσα, επίσημη διαδικτυακή σελίδα του μουσείου. Παραδείγματα

• Να παρουσιάζει τους στόχους του
• Να παρουσιάζει τις συλλογές του
• Να παρουσιάζει τα τρέχοντα αλλά και τα μελλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε από την αρχή του σχολικού έτους να γνωρίζουν ημερομηνίες και θεματικές περιοχές τα σχολεία προς προγραμματισμό της επίσκεψης τους

10. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προσελκύει επισκέπτες όλων των ηλικιών μέσω της κατάλληλης προβολής με διαφημίσεις σε ΜΜΕ, με διαρκές έντυπο υλικό, με ανανεωμένη ιστοσελίδα, κ.α.

11. Να συνεργαστεί με φορείς και να «τρέξει»:

• Συνδυαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα με το υπάρχον πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής τα οποία διαμορφώνουν τη σωστή συνείδηση οδηγικής συμπεριφοράς στα παιδιά.
• Να συνδιοργανώσει με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη «μαραθώνιο παιδικής ανάγνωσης». Σε χώρο του μουσείου μπορεί να λάβει μέρος ο τελικός διαγωνισμός και η βράβευση των νικητών.
• Να υλοποιεί με γυμναστές του δήμου προγράμματα άθλησης κλειστού χώρου, π.χ. pilates, yoga συνδυαστικά με άλλου είδους εκδηλώσεις και διαλέξεις που οφείλει ένα μουσείο να παρέχει στο κοινό του.

Share this Post