9 Μαΐου η επέτειος της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στις 9 Μαΐου εορτάζεται η επέτειος της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους Εθνικούς Αγώνες και την Εθνική Αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού. Είναι η ημέρα που αποδίδουμε την οφειλόμενη από το Έθνος τιμή προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα του Ελληνικού λαού και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής. Τιμή και δόξα είναι το ελάχιστο που οφείλουμε σε όσους πολέμησαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας.
Όμως αυτή η επέτειος αποτελεί ένα μείζονος ιστορικής σημασίας και μνήμης γεγονός για την πορεία του σύγχρονου κόσμου. Χρειάστηκαν θυσίες, ατσάλινοι και διαρκείς αγώνες των λαών, για την λύτρωση από τον ολοκληρωτισμό και την απολυταρχία . Η νίκη των λαών κατά του φασισμού άλλαξε την πορεία της μεταπολεμικής ιστορίας της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου.
Παρόλα ταύτα μετά την λήξη του πολέμου η εδραίωση της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο δεν ήταν άμεση. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια να περάσει από διάφορα στάδια, κατά τα οποία διάφορες μορφές απολυταρχικών καθεστώτων εμπόδισαν την ελευθερία ιδεών και απόψεων. Ακόμα και στην εποχή μας υφίστανται τέτοια καθεστώτα και δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι της εμφάνισης και της επανόδου ακραίων αντιλήψεων και πολιτικών.
Σήμερα όλοι οι Έλληνες πρέπει να σταθούμε αντάξιοι κληρονόμοι αυτής της πολύτιμης παρακαταθήκης. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να αφήσουμε την πόλωση, τον διχασμό, και τη μισαλλοδοξία να σταθούν τροχοπέδη στην πρόοδο και την ευημερία. Με ομοψυχία και ενότητα οφείλουμε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να επιβουλευτεί την δημοκρατία , την ειρήνη, το μέλλον της ανθρωπότητας και του παγκόσμιου πολιτισμού*.*
Η υγειονομική και κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνουμε μας έκανε να αντιληφθούμε, ότι η ατομική και κοινωνική ευθύνη μαζί με την αλληλεγγύη , την προσφορά και την αποφασιστικότητα ,μπορούν να συντελέσουν στο να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν ανυπέρβλητα εμπόδια και προβλήματα.
Με οδηγό αυτές τις αξίες ,τις ικανότητες και διατηρώντας την άσβεστη μνήμη της θυσίας και της προσφοράς των Ελλήνων της Εθνικής Αντίστασης πρέπει να πορευτούμε και να εργαστούμε όλοι μαζί για ένα μέλλον δημοκρατίας ,αξιοπρέπειας ,σεβασμού και ελευθερίας της Πατρίδας μας.
Για την “Πόλη που θέλω” ο επικεφαλής Αραμπατζής Γαβριήλ


Share this Post