Άφησαν χωρίς tablet μαθητές αλλά δίνουν χιλιάδες ευρώ για … στολίδια & facebook

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα του κορωνοϊού ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός. Το μέγεθος και ο ρυθμός της αύξησης του αριθμού κρουσμάτων από τις αρχές του Σεπτέμβρη, φάνηκε να αιφνιδιάζει και την κεντρική κυβέρνηση και σε ορισμένους τομείς να παρουσιάζονται ελλείψεις και αστοχίες. Το άνοιγμα των σχολείων είχε σαν αποτέλεσμα να αναδειχθούν αδυναμίες και ελλείψεις για μία ακόμη φορά, σχετικά με την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων σε περίοδο πανδημίας.
Η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση πέρα από τα γενικότερα προβλήματα πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αναδεικνύει και την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού , τόσο σε μαθητές όσο και στο διδακτικό προσωπικό αλλά και στις σχολικές μονάδες.
Αρκετοί Δήμοι προχώρησαν σε προμήθεια ανάλογου εξοπλισμού από την άνοιξη ,προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξοπλισμού.
H δημοτική μας παράταξη, «Η Πόλη που θέλω», είχε, εγκαίρως και κατ’επανάληψη, επισημάνει το πρόβλημα τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στην οικονομική επιτροπή, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Προτείναμε να πραγματοποιηθεί η αγορά ενός αριθμού κατάλληλου εξοπλισμού από το Δήμο και τις Σχολικές Επιτροπές σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των οικείων σχολείων προκειμένου να καλυφθούν οι απολύτως πραγματικές ανάγκες.
Η περίοδος του καλοκαιρού πέρασε ανεκμετάλλευτη. Μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει εκ μέρους του Δήμου για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού (tablets, laptops) για την μερική έστω λύση του προβλήματος. Η τυχόν επίκληση οικονομικής αδυναμίας για την υλοποίηση μιας τέτοιας δαπάνης θα ήταν τουλάχιστον ατυχής σε ένα δήμο που δηλώνει χρηματικό υπόλοιπο 5.000.000,00 ευρώ και μάλιστα όταν έχει λάβει μέχρι τώρα από το ΥΠΕΣ , έκτακτη χρηματοδότηση γύρω στα 500.000 ευρώ για έκτακτες και άλλες δαπάνες λόγω κορωνοιού!!!
Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθούμε την δημοτική αρχή το τελευταίο χρονικό διάστημα να διενεργεί *διαγωνισμό μίσθωσης* χριστουγεννιάτικου εξοπλισμού ύψους σχεδόν 74.500,00€ ευρώ, όταν υπάρχουν χιλιάδες στολίδια στις αποθήκες του δήμου. Ο δήμος μας για στολίδια από το 2013 μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει πάνω από 350.000 ευρώ για αγορά, τοποθέτηση και αποξήλωση. Επιπλέον προ ολίγων εβδομάδων, η δημοτική αρχή ανέθεσε εκπαιδευτικά σεμινάρια ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων (22.320,00 €) στο ίδιο άτομο που έχει αναλάβει και την διαχείριση και προβολή του δήμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (13.020,00€) … *ο Δήμαρχος επιλέγει να δίνει λεφτά στο facebook αντί να καλύψει ανάγκες μαθητών για ηλεκτρονικό εξοπλισμό.*
Επειδή το επόμενο διάστημα ενδέχεται οι συνθήκες για τα σχολεία να μην διαφοροποιηθούν δραματικά , καλούμε για μια φορά ακόμα τη διοίκηση του Δήμου να μην παραμένει αμέτοχη. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού αποτελεί ,στο μεγαλύτερο βαθμό της, υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας , ο Δήμος πρέπει να σταθεί αρωγός και να συνδράμει στις ανάγκες των μελών της μαθητικής κοινότητας και των οικογενειών, ειδικά αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η παροχή εξοπλισμού σε μαθητές θα μπορούσε να δράσει ενισχυτικά στην διεκδίκηση μιας έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης του Δήμου από την κεντρική κυβέρνηση. Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να παραμένει απαθής και «οχυρωμένη» πίσω από επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά θα μπορούσε να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες και να αποδείξει στην πράξη ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ..
Για την Πόλη που θέλω
ο επικεφαλής
Γαβριήλ Αραμπατζής

Share this Post